Sleeve gastrectomie

Bij de sleeve gastrectomie wordt een groot deel van de maag (de grote buitenboog) weggenomen waardoor er een buisvormige maag overblijft. Het is een onomkeerbare ingreep waarbij de capaciteit van de maag drastisch wordt gereduceerd van 1500-2000 ml tot gemiddeld 150 ml. Deze ingreep werkt restrictief doordat er minder voedsel kan worden ingenomen maar heeft ook een hormonale werking waardoor het hongergevoel sterk vermindert. De ingreep wordt uitgevoerd via een kijkbuisoperatie (laparoscopie).

De sleeve kan als een definitieve op zich zelf staande procedure dienen maar ook, bij zeer hoge gewichtscategorieën, worden toegepast als de eerste fase van een SADI of duodenal switch.

De patiënten die deze ingreep ondergaan worden meestal de dag van de ingreep opgenomen. Enkele uren na de operatie mag de patiënt al een paar slokken water drinken en voorzichtig het bed uit. De volgende dag kan men starten met een vloeibaar dieet mag men alweer naar huis. De duur van de opname kan uiteraard variëren afhankelijk van de klinische omstandigheden.