Leefregels
Resultaten
Na de operatie is het erg belangrijk om uw levensstijl aan te passen en niet terug te vallen op ongezonde leefgewoontes van voor de ingreep. Om het beste resultaat te behalen is het erg belangrijk dat u zich aan de nieuwe leefregels houdt. In Obesitaskliniek Dendermonde hebben we hiervoor een zorgtraject ontwikkeld waarbij u intensief begeleid wordt door verschillende disciplines. Gedurende het eerste jaar wordt een controle bij de chirurg voorzien om de drie maanden. Daarnaast wordt u opgevolgd door onze diëtiste en psycholoog en gaat u bewegen onder begeleiding van een kinesist. Eenmaal per jaar vindt er ook een controle plaats bij de endocrinoloog. Na het eerste jaar zal de frequentie van de controles afnemen. Uit verschillende studies blijkt dat patiënten die intensief worden opgevolgd het beste resultaat behalen en dit resultaat behouden op lange termijn!
Het zorgtraject is gebaseerd op 3 pijlers: voeding, beweging en geestelijk en sociaal welzijn.
Voeding
Levenslange richtlijnen na een bariatrische ingreep
- Controleer de voedingswaarde van alle producten die u koopt (koolhydraten waarvan suikers mag nooit boven de 5% of 5gr/100gr zijn).
- Neem 3 hoofdmaaltijden en max. 2 gezonde tussendoortjes (yoghurt/fruit) per dag.
- Beperk koolhydraten: eet eerst de proteïnen (vlees/vis/kaas/eieren/…) en daarna de groenten.
- Pas als laatste, indien u nog honger hebt, mag u wat koolhydraten eten (aardappelen, rijst, pasta, brood).
- Alle verse fruitsoorten mag u eten, maar fruitsap (ook vers geperst) is verboden aangezien dit grote hoeveelheden suiker bevat. Fruit in blik mag ook, zolang er geen suiker in zit.
- Beperk alcohol tot max 1 consumptie per dag.
- Drink nooit gewone frisdranken. Light en zero frisdranken zijn wel toegelaten. Producten met zoetstoffen (aspartaan) en/of natuurlijke suikers (stevia, tagatesse, tagatose) mogen wel gebruikt worden.
- Pas op met ´´light´´ of zogenaamde vetvrije voeding. Dit bevat vaak minder vet maar wel toegevoegde suikers.
- Mocht u een gevoel van een tekort aan suiker (zweten, beven) gewaar worden, eet dan een banaan.
Na de obesitas ingreep wordt u mede opgevolgd door onze diëtisten waar u altijd terecht kunt voor vragen over u dieet.
Download hier de brochure over voeding na een gastric bypass of na een sleeve gastrectomie.
Beweging
Bewegen na de operatie is erg belangrijk. Maar dit moet wel afgestemd zijn op uw gewicht, lichamelijke toestand en fysieke conditie. We raden u dan ook aan dit in het begin te doen onder begeleiding van een kinesist.
De kliniek voorziet in een programma waar u twee maal per week kunt komen sporten onder begeleiding van een kinesist.
Een aantal voordelen:
- Lichaamsbeweging zorgt voor een daling van het cholesterol en de bloeddruk. Dit heeft een gunstig effect op hart en bloedvaten.
- Lichaamsbeweging zorgt voor de aanmaak van spiermassa.
- Lichaamsbeweging zorgt voor een grotere calorieverbranding.
- Lichaamsbeweging zorgt voor een beter geestelijk welzijn. U krijgt steeds meer zelfvertrouwen doordat u steeds meer grenzen kunt verleggen.
Geestelijk en sociaal welzijn
Na een obesitas ingreep kan er veel voor u veranderen en dit kan soms overweldigend zijn. Sociale steun is dan erg belangrijk.
Obesitaskliniek Dendermonde voorziet in psychologische begeleiding zowel voor als na de operatie voor patiënten die daar behoefte aan hebben. Tijdens het voortraject en gedurende de postoperatieve opvolging kunt u ten alle tijden aangeven dat u hiervan gebruik wil maken.
Zwangerschap en de pil
Orale anticonceptie
Na een bariatrische ingreep kan de betrouwbaarheid van de pil (orale anticonceptie) niet meer gegarandeerd worden. De actieve bestandsdelen worden na de operatie soms minder goed opgenomen. De vruchtbaarheid daarentegen kan juist toenemen waardoor u sneller zwanger kunt geraken. Het is daarom erg belangrijk dat u voor de operatie, samen met uw gynaecoloog, op zoek gaat naar een alternatief anticonceptiemiddel (spiraal, prikpil, etc.).