Gastric Bypass R-en-Y
Bij de R-en-Y gastric bypass wordt het maagvolume fors verkleind en wordt er een omlegging gecreëerd van het spijsverteringskanaal. De ingreep wordt uitgevoerd via een kijkbuisoperatie (laparoscopie) of met de robot. De chirurg creëert een kleine beursmaag thv de overgang van de slokdarm naar de maag. De grote restmaag blijft behouden, dus deze ingreep is in tegenstelling tot de sleeve gastrectomie omkeerbaar. Het beursmaagje wordt vervolgens verbonden met de dunne darm zodat de grote restmaag wordt uitgesloten. Dit stuk dunne darm wordt de voedingslis genoemd. Tenslotte wordt de uitgang van de grote restmaag op een lager niveau verbonden met de voedingslis. Op dit niveau komen de spijsverteringssappen pas in aanraking met het eten.
De gastric bypass is de meest uitgevoerde bariatrische operatie in België. Hij wordt vaak beschouwd als de gouden standaard onder de bariatrische ingrepen. De gastric bypass werkt zowel restrictief als malabsorptief als hormonaal. De hoeveelheid voedsel die men kan eten tijdens de maaltijd wordt sterk beperkt zonder dat daar een hongergevoel tegenover staat. Daarnaast wordt de opname van vetten beperkt. Het eten van hoogcalorische voeding, m.n. suikers kan een onbehaaglijk gevoel geven. Dit wordt dumpingsyndroom genoemd. Het kan gepaard gaan met hartkloppingen, zweten, duizeligheid en misselijkheid. Het houdt de patiënt weg van het eten van suikers en kan daarom bijdragen tot betere eetgewoontes na de operatie.
De patiënten die deze ingreep ondergaan worden meestal de dag van de ingreep opgenomen. Enkele uren na de operatie mag de patiënt al een paar slokken water drinken en voorzichtig het bed uit. De volgende dag kan men starten met een vloeibaar dieet en mag men alweer naar huis. De duur van de opname kan uiteraard variëren afhankelijk van de klinische omstandigheden.