Mini Gastric Bypass

one anastomosis bypass

De mini gastric bypass is een variant van de klassieke Roux-en-Y gastric bypass. Bij deze operatie wordt een lange smalle voormaag gecreëerd die wordt aangesloten op een lange dunne darmlis zodat de grote restmaag wordt uitgesloten. De nieuwe verbinding tussen de voormaag en de darm zorgt ervoor dat de maagsappen met de voeding kunnen worden gemengd. De spijsvertering vindt dus pas plaats nadat het hele stuk dunne darm is doorlopen. De grote restmaag blijft behouden, dus deze ingreep is in tegenstelling tot de sleeve gastrectomie omkeerbaar.
De ingreep wordt uitgevoerd via een kijkbuisoperatie (laparoscopie) of met de robot.

De mini bypass heeft zowel een restrictieve als een malabsorptieve als een hormonale werking. De hoeveelheid voedsel die men kan eten tijdens de maaltijd wordt sterk beperkt zonder dat daar een hongergevoel tegenover staat. Daarnaast wordt de opname van vetten gereduceerd. Het eten van hoogcalorische voeding, m.n. suikers kan een onbehaaglijk gevoel geven. Dit wordt dumpingsyndroom genoemd. Het kan gepaard gaan met hartkloppingen, zweten, duizeligheid en misselijkheid. Het houdt de patiënt weg van het eten van suikers en kan daarom bijdragen tot betere eetgewoontes na de operatie.

De patiënten die deze ingreep ondergaan worden meestal de dag van de ingreep opgenomen. Enkele uren na de operatie mag de patiënt al een paar slokken water drinken en voorzichtig het bed uit. De volgende dag kan men starten met een vloeibaar dieet mag men alweer naar huis. De duur van de opname kan uiteraard variëren afhankelijk van de klinische omstandigheden.

Patiëntinfo

az Sint-Blasius
Kroonveldlaan 50
9200 Dendermonde

Polikliniek Buggenhout
Hauwerstraat 40
9255 Buggenhout

 

az Sint-Blasius
Koevliet 6
9240 Zele

Merchtem (privé)
Gasthuisstraat 62
1785 Merchtem

Social media

Volg ons op social media en blijf op de hoogte van ons laatste nieuws.

BS Webdesign